Thema 2012: ‘GELUK’ en ‘MUZIEK’

Van 26 tot en met 29 januari 2012 vindt de tweede editie van Lichtfestival Gent plaats in de binnenstad van Gent. Het gratis te bezoeken evenement trok vorig jaar niet minder dan 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Een overdonderend succes dat de stoutste verwachtingen van de organisator Stad Gent ruimschoots overtrof!

Dit jaar wordt het festival trouwens met een dag verlengd. Een bruisende 4-daagse dus. waarin de Gentse nachten opnieuw het decor vormen voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en mooie evenementen gebaseerd op licht.

Dit jaar heeft het lichtfestival als thema ‘Geluk’. Niet toevallig want in 2012 viert Gent het Maeterlinckjaar. Op 9 november 1911 verleende de Zweedse Academie de Nobelprijs literatuur voor dat jaar aan de auteur van Gentse origine Maurice Maeterlinck.  Hij blijft tot vandaag de enige Belgische schrijver, die deze eer te beurt viel.

Van muziek word je natuurlijk ook gelukkig. Gent werd recent nog door UNESCO uitgeroepen tot Creative City of Music. In 2012 reiken licht en muziek elkaar dan ook de hand. Muzikanten en lichtkunstenaars werken samen aan verschillende lichtprojecten.

Platform voor kunstinstituten

Naast de spectaculaire projecties en installaties biedt het Lichtfestival ook ruimte voor projecten en experimentele lichttoepassingen aan studenten en jonge kunstenaars van het KASK, Sint-Lucas en het Secundair Kunstinstituut.

Wanneer

26 tot en met 29 januari 2012, telkens van 18u tot middernacht.

Waar

Het historisch centrum van Gent.
Het parcours is 4 km, start in de Belfortstraat en slingert zich een weg door vele historische plekken en langs tal van monumenten. Op verschillende unieke locaties, zowel binnen als buiten, is werk te zien van internationaal gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers die met licht spelen.

Toegang

Het parcours is gratis te bezoeken.

Extra

SINT-PIETERSABDIJ : Tentoonstelling L’Oiseau bleu
De Sint-Pietersabdij ging samen met Libris Literatuurprijswinnaar Bernard De Wulf en de acteurs van NTGent de uitdaging aan: Maeterlincks L'Oiseau bleu op een originele manier tot leven brengen. Net als op het Lichtfestival staat Het Licht centraal in de sprookjesdroom van de twee kinderen Tyltyl en Mytyl die op zoek gaan naar de Blauwe Vogel. Zij leidt hen van het ene avontuur naar het andere en dompelt de bezoeker onder in de blauwe feeërie van L’Oiseau bleu. Tijdens de dagen van het Lichtfestival kan u L'Oiseau bleu gratis bezoeken in de Sint-Pietersabdij vanaf 18u tot middernacht.

Meer info: +32 (0)9 243 97 30
sintpietersabdij@gent.be
www.loiseaubleu.be